Nyhet: Norsk cannabis-"forskning"

I dagens aviser kan vi lese noe nytt og skummelt vi ikke visste, nemlig at Hasj og alkohol går hånd i hånd (Aftenposten). Ingress til saken er "Ungdom kan blande hasj og alkohol, noe som gjør bruken enda farligere." Dette er ikke riktig. VG på sin sine bruker studien til å proklamere gammelt nytt, nemlig at Hasj er mindre farlig enn alkohol. Sistnevnte er den eneste konklusjonen verdt å nevne om man da ikke driver nettavis og tjener per antall klikk. Blogg er jo mye bedre, haha... drit nå i det.

For om vi leser litt nøyere; "- Det er sannsynligvis mye verre å bruke disse stoffene samtidig enn hver for seg. Det finnes ikke veldig mye forskning på det, men det som finnes peker i den retning, sier Pape." Det Pape har gjort er å sammenligne statistikk hvor det kommer frem at 8% av ungdom mellom 14 og 20 år røyker hasj - og lest denne i sammenheng med alkoholforbruk i samme gruppe. Studien er statistisk, og bør heller ikke konkludere med annet enn tall.

"- Blant norsk ungdom så fant vi at de som har erfaring med hasj kombinerer det med alkohol nesten 80 prosent av gangene, og det er det ingen som har funnet ut før. Jeg syntes de tallene er overraskende høye, sier Pape til VG Nett. Aftenposten.no skriver i dag at åtte prosent av ungdom fra 14 til 20 år har røyket eller røyker hasj. Ifølge Pape er sjansen stor for at de samme også drikker alkohol."


Svømmegruppa UMN's generalsekretær Marius Sjømæling briljerer også med sine alltid harde, faktabaserte argumenter; "Så er det også en overhengende kreftfare ved cannabis. Det er vanskelig å finne god dokumentasjon på det, men noen påstår det, sier Sjømæling." Det hadde tjent mediene å ha med en motkilde fra Norcan(Norsk cannabisforum) neste gang, dette er jo bare flaut for alle.

Her ser vi et stigma som har fulgt det lille vi har hatt av forskning på cannabis de siste 50 år. "Det må jo være farlig?" Og det kan det være for noen svært få - men bør fokuset alltid være på dem? VGs vinkel er like dum og undergraver det av verdi i denne studien(fint lite). Så godt som alt av forskning på denne urgamle medisinplanten har vært finansiert av organisasjoner innen legemidler, alkohol og tobakk. Forskningen har vært drevet av en agenda, og et ønske om å finne skadevirkninger. Dette er i endring, men holdningene forblir. Hva med et forsker-fokus på mulighetene ved planten, fremfor problemene? Kanskje det kunne hjulpet oss, eller noen vi bryr oss om? Er vi snart ferdige med å "regne med" at denne planten vil ødelegge noe som helst?

Objektivitet er et vanskelig ord, særlig når forskning koster penger. I studier som denne har media ansvaret - og skuffer meg som vanlig. På den positive siden slipper man aldri opp for blogg-materiale.

6 kommentarer

XpressU

10.mar.2009 kl.17:29

Gode poenger her, Mr.Reynolds. Forskjkellen på nå og de siste 50 årene er heldigvis blogger. Det er litt lettere å gjøre de som har evnen til å forstå oppmerksomme på scammen nå. It will come!

Steinar Pedersen

10.mar.2009 kl.18:53

Bra skrevet Reynolds!Det er vel ikke uten grunn at enhver som tør ytre fordommer mot Cannabis, og støtte for videre forbud(kontra regulering) på internett, rett og slett blir grisebanket. Det går igjen og igjen i enhver debatt hvor de som har litt peiling på Cannabis faktisk gidder å engasjere seg. Det finnes så mye informasjon om de løgner og propaganda som har vært rundt Cannabis og forbudet, om man bare leter litt, at det ikke er til å komme forbi at disse vil bli uthengt som uvitende og fordomsfulle represjonister.

lex

10.mar.2009 kl.19:23

http://video.google.com/videoplay?docid=-7331006790306000271 denne linken viser en interessang dokumentar fra canada, hvor en privat person forer bekjente kreftsyke med cannabis olje. de hevder at dette har gjort livet deres verdig å leve igjen, og bare ved påsmøring på hudkreft har de blitt kvitt sykdommen. se å vurder selv, men for meg virker det som det beste alternativet vi har mot kreft som motstrider påstanden :" cannabis øker kreftfaren". utsagnet har vel en sammenheng med at man blander i tobakk da man røyker det. om man ser på bivirkningene rundt de medisiner som leger nærmest kaster etter deg i dag, så blir det rett å slett patetisk å ikke utnytte seg av denne plantens utrolig egenskaper. hadde det vert obligatorisk å ha slike planter i åkre å hager hadde vi kanskje løst CO2 problemet også siden planten suger CO2 døgnet rundt og produserer oksygen

ch

11.mar.2009 kl.01:26

supert

21.apr.2009 kl.14:18

At cannabis er blitt forsket på i 50 år og at forskningen har gitt lite resultat er det ingen tvil om. Forskere finner ikke skadevirkningene av å røyke cannabis,hvorav dette ikke er funnet i løp av 50 år med forskning, er da skadene så store som media og rettsvesenet skal ha det til? Cannabis er et av få narkotiske stoffer som det ikke går an å ta overdose på.Man mister ingen hemninger av CannabisCannabis kan være medisin mot noen typer kreft og grønnstær

es

03.apr.2010 kl.00:11

Har røkt cannabis i 40 år, nærmest daglig. Har ingen dignoser eller selvfølte problemer eller plager. Angrer ikke en pipe!!

Skriv en ny kommentar

hits