Tsjekkias nye lover og Europas rustoleranse

Nå som rusdebatten her i Norge nok en gang har stilnet offentlig kan vi jo kikke på hva som skjer ellers i verden. Mye har jo skjedd i USA etter at det ble bestemt at DEA ikke skal straffeforfølge medisinske cannabisbrukere i alle stater lenger. Her i Europa har Nederland via Encod ropt ut om sine resultater mot både FN og EU i årevis uten å få noen svar. Blandt de nyeste av resultater har Portugal i det minste fått noe oppmerksomhet fra BBC og TIME's artikkel "Did decriminalization work?". I oppsummeringen av artikkelen står det: "The Cato report's author, Greenwald, hews to the first point: that the data shows that decriminalization does not result in increased drug use." Nok en gang altså - å fjerne forbudet som straffer rusbrukere fører ikke til en økning i bruk. I hvertfall ikke over tid.

Denne myten er den mest brukte for å bremse debatten i Norge og ble sist brukt i en artikkel om Københavns hasj-debatt av Henrik Asheim i Høyre; "- Vi trenger ikke flere legale rusmidler i Norge. Alt tyder på at å øke tilgjengeligheten og aksepten rundt hasj, også vil resultere i flere brukere. Å gjennomføre dette vil rett og slett bety at vi gir opp kampen mot rusavhengighet, sier Aasheim til NRK.no."

Og vi kan jo godt holde oss i København, som har sett seg lei av bandekrig som følge av kriminell hasj i byen. Byrådet deres presenterte tidligere en modell for lovlige utsalgssteder av hasj for å mette et behov som ikke lenger kan overlates til kriminelle. Ordføreren uttalte seg negativt(sjekk pollen). Deres første forslag ble raskt avvist av Folketinget, men bystyret gir seg ikke og har i disse dager økt presset på justisministeren for å se nødvendigheten av deres nye forslag om lovlig hasj, en tanke som virker å ha et stort flertall i byens befolkning.

Men det jeg EGENTLIG skulle skrive om i dag er Tsjekkia! For fra og med 1. januar 2010 har landet nemlig redefinert hvilke planter som lovlig kan dyrkes privat og derved regulert forbudet mot planter som Cannabis, Coca, Meskalinholdige kaktuser og Psilocybinholdig sopp. Noen uker etterpå kom begrensningene, også på enkelte syntetiske stoffer; voksne tsjekkere kan per i dag besitte opp til 40stk "magic mushrooms", 15 gram cannabis, 4 ecstasy-tabletter, 5 biter LSD, 1 gram kokain, 1,5 gram heroin og inntil 2 g amfetamin uten å frykte å bli straffeforfulgt av politiet. Debatten raser i landet i dag, ikke for å avskaffe reformen - men for å finne de mest passende grensene i reguleringen. Som funfact må jeg bare nevne at Tsjekkia har telefonkode +420.

Modige politiske beslutninger som den Tsjekkia har gjennomført er et godt første skritt. Suppleringen av disse stoffene er fremdeles i enkelte kriminelles hender, men uten å frykte straff kan private småbrukere supplere seg selv og unngå disse. En statlig kontroll i form av utsalg hadde nok vært bedre, men et sånt tiltak vil være lettere å vurdere etter å ha forsøkt denne politikken over tid. Å slutte å sløse vekk midler på å jage og straffe brukere er det viktigste i første omgang. Jeg må bare gratulere! Selv om denne ideologien ikke kommer frem i norske medier er det en positiv vind som blåser over Europas rusbrukere.

Én kommentar

Verdandi

29.jan.2010 kl.17:33

Liker bloggen din, god informasjon og bra skrevet :) - og jeg gratulerer Tsjekkia, noen har ihvertfall begynt å forstå det, ikke bare Nederland.

Skriv en ny kommentar

hits