Norsk debatt i endring

Hva skjer i Norge? Noe! Og da blir en gretten blogger blid!

For fagfolk innen rusfeltet er nå grundig lei, og det toppet seg da SIRUS inviterte til fagmøte UTEN presse på grunnlag av at "temaet er betent". En oppsummering kan du heldigvis få på Apollo's blogg, knallbra jobba! I referatet kan vi merke oss at motstanden mot diskusjon er langt mindre enn den har vært tidligere, og en hel del tabuer er i oppløsning. Willy Pedersen deltok, og bidro med å fortelle om noen av de mest spennende hendelsene med tanke på utviklingen fremover; "Oppsiktsvekkende nok kom det fram at mange politikere i ungdomspartiene samt flere sentrale rikspolitikere hadde møtt ham for å få et innblikk i cannabispolitikken etter hans utspill. Flere av disse hadde bedt om å få møte ham i hemmelighet, og de ser dette komme i utlandet, men kan ikke gå ut med noe ennå siden temaet er så betent." Det er altså langt flere som ser endringen komme.

Ketil Lund har vært blandt de tøffeste i norsk narkodebatt på årevis. Hans faglige argumentasjon er slående, og ble via NTB spredd til en rekke medier(klipp og lim). Dette har ballet på seg, og Lund får i dag massiv støtte i lederen til Adresseavisa. Han gjorde også en hederlig innsats mot rushateren Knut Storberget på Dagsnytt, men det kommer vi tilbake til. Dagbladets dronning Martine Aurdal tok også grep under overskriften "Kampen mot narkotika er mislykket." Det er verdt å grave i kommentarfeltet om man ønsker å se at det har skjedd en endring i oponionen.

Etter at gatekrigeren Arild Knutsen vant ikke bare 1 men 2(!) folkepriser i Oslo har politikerne fått øynene opp for denne saken og engasjementet den skaper. Unge, modige politikere som Tor Erik Forsberg fra Ap har også bidratt til å gjøre dette feltet til en prestisjesak for yngre politikere. Et forfriskende utspill kom nylig fra Sveinung Rotevatn i Venstre; "? Vi må få dei narkomane inn på helseklinikkar å gje dei hjelp. Vi treng ikkje ha dei i rettssalane."

For debattklimaet i Norge er nok omtrent så kaldt som det alltid har vært, men noe er nytt. Det er ikke vanlig at kilder som Politiets Fellesforbund(!) kommenterer problematikken objektivt. Kudos for det. Mørkemennene glimrer med sitt fravær, og når de først prøver seg er det med nye taktikker. Argumentene for straff er byttet ut med fokuset på hjelp VIA straff, en livbøye for å justifisere problemene ved forbudet.

Knut Storberget demonstrerte den nye taktikken da han gjentatte ganger avbrøt sin motdebattant i Dagsnytt 18, Ketil Lund med retorikk om at Regjeringen ønsker alternative tiltak "i straffesystemet". Konstant avsporing. Storberget fortsatte sin tidvis uhøflige tirade med å snakke om rusmisbrukere, og derved droppe debatten for alle rusbrukere som ikke sliter med annet enn straffeforfølgelse. Retorikken ble så tåkete at til slutt måtte også programlederen bemerke at dette var et vanskelig tema å diskutere.

Nå som Danmark har legeordinert Heroin er det ingen vei tilbake, og det kan virke som den politiske demningen endelig slår sprekker. Ting vil ikke gå fort, men det virker uunngåelig at vi vil få stadig mer ruspolitiske diskusjoner i tiden fremover, forhåpentligvis med fokus på straffens effekt. Vi trenger ikke å straffe de som kan håndtere sitt rusbruk, heller. Argumentene for kriminalisering over hele rusfeltet er argumenter for fri aldersgrense, sløsing av ressurser og kriminell kontroll over et viktig felt. Vi kan ikke akseptere disse lenger.

4 kommentarer

Kjell Øverstad

17.feb.2010 kl.15:38

"Storberget fortsatte sin tidvis uhøflige tirade med å snakke om rusmisbrukere, og derved droppe debatten for alle rusbrukere som ikke sliter med annet enn straffeforfølgelse."

Jeg bruker cannabis hver fredag etter jobb og mitt eneste problem med dette er potensielle bøter og trakassering fra politi. Jeg er tidligere straffet for dette uten at dette skremte meg fra å bruke cannabis. Hadde jeg blitt sendt på tvangsavrusning ville jeg blitt svært skuffet. Jeg velger selv å bruke cannabis fordi det er et tryggere og edlere rusmiddel enn f.eks alkohol eller tobakk. Forøvrig kan jeg nevne at jeg har høy utdanning og er flink i jobben min. Jeg plager heller ingen med second-hand smoke, sjenerende cannabislukt eller lignende da jeg bor langt fra folk. Ikke ønsker jeg å dele cannabisen min med noen heller. Jeg betaler også skatt og jeg bidrar i frivillige organisasjoner.

Heller dø stående enn å leve på kne.

Arne Kleppe

17.feb.2010 kl.17:13

Bra skrive unge mann!

Marihuanamyter

17.feb.2010 kl.23:24

Bra, Reynolds!

Skriv en ny kommentar

hits