Debattens gang

Mens debatten ellers er lavmælt om dagen skriver RB's sjefsredaktør Thor Woje en flott artikkel under tittelen "Slakt av feilslått politikk". Woje påpeker at Anne-Grete Strøm-Erichsen torpederte regjeringens eget Stoltenbergutvalg da hun gikk ut med at hun ikke blir statsråden som åpner opp for bruk av heroin i behandling. "Hva er det vi er så redde for?" spørres det avslutningsvis. Jeg tror nok vi er redde for rus. Mange er redde for å innrømme gamle feil, og noen er også er redde for økonomiske konsekvenser.

Aftenposten skriver om avkriminalisering i artikkelen "Avkriminaliseringen av narkotika i Portugal er en suksess". Noen dager etter stiller de desto mindre kritisk opp for rusisten Knut Storberget's nye frieri om "narkosoning" utenfor fengslene. Det er frekt av Storberget å late som om dette er et alternativt tiltak til straff når det fremdeles vil være en byrde for straffesystemet. Her skal svært få individer få et alternativ til fengsel i et forsøk på å legitimere denne idiotiske krigen mot narkotika som rammer uskyldige. Som når Strøm-Erichsen skryter av at hun fjernet aldergrensen på LAR, er det nå Storbergets tur til å skryte av ubrukelig små endringer. Alt for å videre utsette en debatt som har vært utsatt i 40 år. Økonomiske interesser bak dagens politikk vokser for hvert år og gjør skadene verre å rette opp. Storbergets holdninger legger til rette for fortsatt salg av dyre, urene rusmidler som hvem som helst kan kjøpe til alle døgnets tider.

I Adressa's leder 17/2 skrives det "Fagfolk snakker om å opprette polutsalg for narko eller salg via apotek. Resepter og bevillinger er også med i debatten. Men vi er ikke imponert. Nesten alle forslag til alternativ til politi og fengsel bærer preg av meget umodne løsninger". Dette er interessant. Forslagene for statlig regulering er mange, og langt fra umodne. Desverre har debatten aldri kommet til dette nivået i Norge. Adressa har rett i at vi må få vekk fordommene og begynne på nytt. Ved å fjerne straffen for personlig bruk tror jeg behovet for statlig regulering ville blitt åpenbart, og muliggjort en diskusjon rundt rammene av en ny politikk(som i Tsjekkia). Denne forblir vanskelig i et politisk klima som per i dag preges av fordommer og straffelyst.

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

hits