Rusforakt med godvilje - Børge Brende

I dagens Aftenposten har Børge Brende i dag etterlyst en dugnad mot khatbruk. Brende har selv vært i Jemen og sett konsekvensene det kan ha når et rusmiddel blir litt vel utbredt og uregulert.

"- I prosjekter vi har her hjemme har vi sett at khatmisbruk rammer familier, barn og unge. Foreldre sitter på kafé og tygger fremfor å hjelpe barn med lekser, bidra i fritidsaktiviteter og så videre. Khat er til hinder for en vellykket integrering, problemet er økende, sier Brende." 

Historier som disse er selvsagt forferdelige, men er de direkte relatert til khat? Jeg vil tro det finnes flere etnisk norske foreldre i Norge som per i dag bruker lovlige rusmidler som alkohol, sigaretter og koffein på en lik måte. Desverre finnes det foreldre som nedprioriterer sine egne barn til fordel for egen egoisme og rusbehov. Dette er et generelt sosialt problem.

Så generelt sett har Brende et poeng, men han vinkler det inn mot denne planten. Men kanskje er ikke selve planten problemet, artikkelen handler ikke om hvilken ruseffekt, hvilke skadevirkninger eller praktiske funksjoner planten har ? den handler om de som får negativ effekt av et rusmiddel. Om vi skal kjempe mot dårlige foreldre kan vi stenge kafeèr for godt. Barnevernet har mange utfordringer, men å anslå hvor mange av disse som er knyttet til khat blir vanskelig å måle. Holdningene Brende utviser handler om rusproblemer, ikke om planten khat. Den pleide faktisk å være nok en av grønnsakene i butikkene på Grønland. Men så ble det krig(forbud) mot bruken, og plutselig oppsto en masse problemer. Det er nesten så vi har sett det før, eller hva? Skal vi starte en ny runde med opptrappet narkokrig når vi ser konsekvensene av den pågående?

Mye av problematikken til khat er at somaliske innvandrere er en vanskelig gruppe å integrere i utganspunktet. Landets ustabile situasjon har vart lenge. Dessuten er det stort sett denne gruppen som benytter planten. Derfor er det ikke så enkelt som å si at "khat er til hinder for en vellykket integrering", det har nok for enkelte også en positiv effekt. Hvis vi da ikke tar avstand fra brukerne - først da bremser vi integrering. Og hvordan vil Brende bekjempe et rusmiddel uten å fordømme brukere av det? Vi bør ha fokus på hva som er forsvarlig khat-bruk - ikke bekjempe stakkarene som tygger planten. Vi har nok kriminaliserte rusbrukere i Oslo om vi ikke skal lage flere. Straffereaksjoner hindrer integrering mer enn rusbruk gjør.

Brende utviser nok en gang rusforakt iblandet godvilje. Jeg tror hans intensjoner er gode, men dette er ikke måten vi blir kvitt rusproblemene i samfunnet - dette er måten vi fikk dem på!

3 kommentarer

Gry Olsen

09.sep.2010 kl.11:22

Veldig gode refleksjoner !! Sprer denne på FB jeg ;O))

Angrobak-yo !

15.sep.2010 kl.00:53

Hva skjera? Håper ikke nettdebattene har tatt helt overhånd = ) ?

Peep you`re alive på et tidspunkt din salte gulasj.

Reynolds

05.okt.2010 kl.13:27

Gry Olsen: Tusen takk! Mer kommer, selv om det går treigt om dagen.

Agrobak: Yo! Da hadde det hjulpet med en referanse alà mailadresse e.l :P

Skriv en ny kommentar

hits